Verrassende tuin

Wat onderscheidt deze tuin van anderen en waarom is d’Alde Coninckshof een verassende tuin?

De tuin is in een keer ontworpen en gemaakt. En dus niet ontstaan door telkens een stukje tuin “erbij te nemen”. Daardoor is het een evenwichtig ontwerp, waarbij er samenhang bestaat tussen de verschillende onderdelen. Tegelijk zijn er duidelijk verschillende sferen. Ook zijn er onderdelen in de tuin te vinden die verwijzen naar eeuwenoude tuinontwerpen zoals de omgelegde heg uit de Romeinse tijd en het bosje (busquet), het doolhof en de berçeau, elementen uit Renaissancetuinen. Hierdoor is het wandelen door de tuin een metafoor van de weg die je op aarde aflegt zoals dat ook in de Renaissance de bedoeling was.

 

 

 

Daarentegen is humor is een duidelijk element van het ontwerp en de aankleding, zoals de omgekeerde haha en de diverse beelden in de tuin. En dat relativeert alles weer een beetje.

 

 

 

De tuin is spannend gemaakt voor kinderen en iedereen die nog jong van  hart is. Een eng dennenbos, de donkere tunnel van beuk waar je duiveltjes in kunt vinden en daarna de ‘Gloomy Garden”: de sombere tuin, met veel rode en bruine tinten van bomen, struiken en bloemen. Verstopt is de omarmberg en jezelf verstoppen kan je in het doolhof: kinderen kunnen hier niet genoeg van krijgen!

De tuin is duidelijk en bewust opgebouwd uit een boomlaag, een struikenlaag en een laag vaste planten.

De bomen die er in staan zijn stuk voor stuk bijzondere bomen. Bijzonder omdat ze niet veel voorkomen zoals de Judasboom (de Cercis Siliquastrum), de Sequoia gigantea, de Anna Pauwlonaboom (Pauwlonia tomentosa), de Moerbeien ( Morus alba en de Morus nigra), de  Acer griseum,  Notophagus antartica, Betula Jackmanii “blush”, de Calicanthus, de  Cornus controversa variegata , de Cornus kousa “Satomi”, de Physiocarpus opulifolius “Diabolo”,  Gleditsia tracanthus, Tamarisk “tetandra” , Ginkgo biloba, Pyrus salicifolia “pendula”, Phyladelphus “Manteau d’Hermine”,  Clerodendron,  Cotynus oggyria “Royal Purple,verschillende Malusssoorten  en nog veel meer.

De bomen staan zoveel mogelijk solitair, zodat ze  hun specifieke vorm (habitus)  krijgen. Ze groeien daardoor ook sneller en de tuin heeft dan ook een parkachtige aanblik.

Als tweede laag  zijn er bijzonder struiken aangeplant zoals: de Leycesteria formosa, Deutschia’s, Escallonia, Indigofera, Salix helvetica, veel geurende bottelrozen, Lonicera fragrantissima en Abeliophyllum distichum.  Deels zijn dit struiken die in de winter bloeien. Die zijn dan ook dicht tegen het huis aangeplant zodat je de bloesems ziet vanuit het huis.

De borders zijn vooral  beplant met vaste planten in een weelderige, rijke en hoge beplanting. Planten zaaien zich uit en lopen deels door elkaar, of langs elkaar in “drifts”. Het effect is heel natuurlijk. Wel kost dit een intensieve wijze van onderhoud: als een “godheidje” ben je telkens bezig een goed evenwicht tussen de planten te krijgen zodat er mooie combinaties ontstaan, ieder jaar andere, zonder dat de ene plant de ander overheerst.

Iedere border heeft een vastgesteld kleurenschema. Soms van kleuren die complementair zijn: die staan in de kleurencirkel tegenover elkaar en versterken elkaar. Soms in harmonie: kleuren die in elkaar overlopen en in de kleurencirkel dicht bij elkaar staan.

Claudia, de tuinontwerpster, houdt ook van contrasten. Niet alleen van kleurcontrasten, maar ook van licht en donker,  van koel (qua temperatuur) en van warm. Zo is de zilveren tuin, met alleen zilverbladige planten in een gravelomgeving, letterlijk een hete tuin: alles weerkaatst het licht en de warmte.
Die tuin is bewust tegen het donkere dennenbos geplaatst, waar de temperatuur tot 5 graden koeler is.

 

 

 

Bollen zijn vooral rondom het huis geplant. Veelal met de methode “van der Kloet”, waarbij je de bollensoorten met elkaar mengt en de lucht in gooit. Waar ze neerkomen daar plant je ze. Het effect is dat de planten als ze bloeien over een groot oppervlak staan zodat de hele tuin kleur na kleur opkomt  en uitdooft.

Rondom de kas is een mediterrane werktuin. In Dahliaborders staan de zuivere zomerbloeiers. Daarachter is de wijngaard die uitkomt bij de mediterrane veranda, met rode en witte druiven van de rassen Regent, Phoenix en Johanniter.

 

 

 

 

 

 

De tuin is gestart in het jaar 2000. In oktober 2016 is de tuin aangepast. Een derde van de “Lange As” is weer teruggebracht tot ponnyweide. Waarom? Claudia, een van de twee eigenaars, merkt dat het tuinonderhoud haar zwaar gaat vallen.

Boerderijtuin

De boerderijtuin om het huis is veranderd van een ouderwetse cottagetuin, met allerhande kleuren en ouderwetse planten, in een tuin die alleen in de lente en in september tot november mooi is. Het is nu een bollentuin en een grassen/astertuin.

De moestuin, zeer bewerkelijk, en door zandgrond en rondvretende konijnen geen succes, is geminimaliseerd. In de Victoriaanse kas wordt weinig meer gezaaid, maar wel staan er zuideuropese fruitbomen en allerlei kleurtjes sla.  In augustus staan rondom de kas velden vol prachtige dahlia’s.

Van de planten die weg moesten zijn de mooiste planten nu op een berg gezet. En er is een komvormige prairietuin, waar de principes van de Dutch Wave zijn toegepast. Wat gebleven is: de grote vijver met terras, het doolhofje, de Hosta-sloot, de omarmheuvel, de grassenborders  en de meditatiecirkel. Na de zilveren tuin komt u in het enge dennenbos en daarna in de berceau, waar je de duivel tegen kan komen.

Plattegrond van tuin d’Alde Coninckshof

2 reacties op Verrassende tuin

  1. Marlene Otten schreef:

    Ich war heute in Ihrem wunderschönen Garten mit der Gruppe aus Haan unter Maarten Govaarts bei Ihnen. Es war sehr schön bei Ihnen und wir hatten glückliche Stunden und konnten Ihren schönen Garten unter Ihrer Führung bewundern. Auch das Essen war sehr lecker! Vielen Dank für die schönen Stunden!
    Marlene Otten aus Haan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *